Det hände sig i juli

Det är juli, och jag smälter bort. Vilken värmebölja, va. Skogsbränder och grillförbud och en helt makalös hetta, solsken dag efter dag efter dag efter dag... När ska det vända, snart väl?

Den här månaden har jag fyllt år och haft lite semester. En bra månad, även om det inte blev så mycket gjort som jag skulle ha velat. Kroppen vill inte mer än att bara härda ut och vänta på temperaturer som det går att fungera lättare i. Jag drömmer våta drömmar nu om kyliga höstmorgnar, få vira på mig halsdukar och bli kall om kinderna. Det dröjer väl en stund till, men snart snaaaaart.


Så nä, det blev inte mycket läst i juli heller. Jag påbörjar en bok, tappar intresset eller får bara annat för mig under en vecka eller två och så... Tja. Två böcker avslutade, även om jag vet att jag läst mer än så, lite här och lite där. Läsarutmaningen släpar efter ordentligt.

Provenance av Ann Leckie

Det här var Hugo-läsning, och kanske inte en bok jag normalt skulle plockat upp om det inte vore för det. På sedvanligt Leckie-manér kan jag inte riktigt säga vad den handlar om, men den var bra. Maktkamp, familj, kulturer och... Eh. Det låter ju urtråkigt? Men hon vet vad hon gör, bara lita på det. Och har du gillat hennes tidigare böcker finns det ingen anledning att låta bli Provenance.

Fox Woman av Kij Johnson.

I ett lyckligt sammanträffande läste min bokklubb en bok av en av årets hedergäster på Fantastika ungefär samtidigt som kongressen var. Om jag förstod det rätt så är detta en återberättelse av en japansk folksaga, och det känns verkligen som en. Kanske så pass att det inverkar på hur effektiv ploten är. En räv bli förälskad i en man och ger sig den på att hon ska bli människa så att hon kan vara med honom. Vi får följa räven, mannen som hon bli kär i, och mannens hustru. Inte förstår jag då vad vare sig räven eller hustrun ser hos den här karlen, han verkar totalt menlös, men Johnson gör några fina poänger kring relationer och vad det är att vara människa, eller en räv.


Träningen står precis blickstill, det är för varmt för att röra sig mer än absolut nödvändigt. Och stickningen går långsamt framåt, det är egentligen för varmt för den med men jag har iallafall ägnat mig åt en mysteriestickning under den här månaden. Kuligt! Jag har sluttampen på mysteriesjalen kvar, och dessutom ett par till sjalar i olika grader av ofärdighet. Startitis, thy name is Hanna.

Femtiofyra avsnitt TV är respektabelt och inte så konstigt när man inte orkar vara ute, fyrtioåtta podavsnitt lyssnade på visar att jag hållit jämna steg med de poddar jag prenumererar på men inte mycket mer. Jag har sett danska The Rain (riktigt bra skit det) lite Jessica Jones och lite The Crown, något avsnitt av nya Queer Eye och så har vi till slut tagit oss an animen Bleach som vi tänkt se i det här hushållet i stort sett sedan vi blev ihop för nu över tio år sedan. Så kan det bli.

Jag fyllde ju år, som sagt. Jag fyllde fyrtio, gubevars! Jag ville inte ställa till med stor baluns, utan tog med mig fästmannen på spa-weekend på Stadshotellet i Trosa. En massa god mat, hänga med en av världens bästa personer, och bara ha det lugnt och skönt och bra. Bättre födelsedagsfirande kunde jag inte ha önskat mig.

Juni recap

Halva året har gått, vi är mitt i sömnigaste sommaren och livet är liksom... ganska gött. I juni har jag varit ovanligt social, och till min förvåning har det inte tröttat mig som det brukar. Årets Swecon, Fantastika, gick av stapeln i mitten av månaden i Dieselverkstan i Sickla, och jag kände nog att mitt con-bevistande levlat upp ytterligare. Jag tycker fortfarande om att gå på programpunkter, många gamla rävar går bara på sina egna punkter och hänger övrig tid med vänner och dricker och har det bra men jag är inte där riktigt än. Men det här var nog första året som jag kände att jag känner tillräckligt med folk för att jag skulle kunna vara social hela helgen om jag ville. Ser väldigt mycket fram emot nästa år redan, då blir det Replicon i Västerås.


Bara tre böcker blev avslutade i juni, men jag har ett par till på g som kommer hamna i juli-posten istället. Ingen ko på isen.

The Paper Magician av Charlie Holmberg

Ceony har haft siktet ställt på metall-magi, men tvingas välja att bli lärling till en pappers-magiker istället. Mesigt, men hon lär sig så småningom att man kan göra en hel del coolt och användbart med papper också. Och så är hennes magiker både hyfsat ung och attraktiv dessutom, och hon måste såklart rädda livet på honom, bonus för det. Det här är ju riktat till en något yngre publik, men är ändå väldigt charmig fantasy i ett alternativt London typ i början av 1900-talet. Finns fler delar, jag lär läsa dem.

Claiming Grace av Susan Stoker

Det är något med romance som tar upp trauman som tilltalar mig just nu. Båda huvudpersonerna har blivit illa behandlade av sina föräldrar, men där Logan blivit fri från sin våldsamma mor och nu startar eget med bröderna för att hjälpa andra som misshandlas av sin partner, har Grace aldrig sluppit ur sina manipulativa föräldrars klor. Detta är typisk romance, och faktiskt rätt kompetent skriven sådan.

Six Wakes av Mur Lafferty

Kloner på ett generationsskepp. Ja detta är SF. Jag har följt Mur Lafferty länge och är glad att se henne slå igenom lite och bli nominerad till både Hugo och Nebula. Men jag vet inte, det här är både annorlunda och mer komplicerat än vad hon brukar skriva. Det är bra, ett grundligt utforskande av vad det skulle kunna innebära om man kunde välja att klona sig själv , men karaktärerna är lite platta och ploten lite väl komplicerad och omständlig.


Träningen, nä vi pratar inte om den. Stickningen har börjat ta fart igen, jag har gjort klart en sjal till i utmaningen vilket kändes väldigt skönt. En till sjal har bara några rader till innan den kan maskas av och blockas, ytterligare en är påbörjad men lite knölig så den får ligga till sig, och, OCH. I juli är det äntligen dags för Boos första mysteriestickning. Jag har splurgat på suuuperläckert garn från Skein Queen, och ser jättemycket fram emot det. Hoppas att jag kan återfå lite stick-geist då.

Femtiosex podavsnitt lyssnade är ju ungefär som vanligt, bara trettio avsnitt TV kommer sig nog av allt socialiserandet. Vem är jag ens som kan hänga med folk en hel helg och inte krascha efteråt (eller för den delen under tiden)? Jag tragglar med andra säsongen Westworld, har börjat med Marvel's nya Cloak and Dagger och tar något avsnitt A Series of Unfortunate Events då och då när andan faller på.

Jag har provat att fasta den här månaden, nu när kroppen vant sig igen vid ketogen kost. Den vanliga intermittenta fastan, när man inte äter på en arton timmar eller ett dygn eller så behöver jag knappt anstränga mig för längre, så nu ville jag testa lite längre fasta. Det blev tre dygn i slutänden, med bara vatten och kaffe och lite salt. Jag hade nog kunnat fortsätta, men det finns ett värde i att sluta innan man börjar må dåligt, och jag skulle, tadaa, vara social och då är det lättare att äta som normalt folk. Blev alldeles full i fniss när jag skulle bryta fastan och hade planerat värsta middagen, omnomnom, och så orkade jag bara äta litegrann av den. Just det, magen hade kanske hunnit krympa lite på tre dagar, hoppsan.

Saker som blev av i maj

Jomen hej där i värmen. För en gångs skull har jag inte känslan att det "redan" är juni, snarare känns det som mitten av augusti. Den här tidiga värmeböljan, efter den långa vintern där det liksom aldrig ville bli vår, gör saker lite wonky.

Månaden som gick präglades till stor del av semester. Japp, lagom till att det blev vackert väder i Sverige drog vi till Spanien på två veckor. Jag tröstade mig tappert med att det ändå kändes varmare på grund av den högre luftfuktigheten trots att graderna på termometern var ungefär desamma här som där. Och nätterna var klart varmare i Spanien än i Sverige. Så det så. Men hur som helst, eftersom vi inte var hemma och hade några vardagsrutiner att förhålla oss till så blev det lite si och så med dem. Till exempel hade jag en socker-binge utan dess like. Jag som normalt inte äter socker alls och väldigt lite kolhydrater... Det enda positiva jag kan säga om det är väl att nu när jag varit hemma och striktat till kosten så visar vågen en skillnad på nästan fyra kilo på en vecka. Det mesta av det är ju visserligen vätska, men det känns ändå skönt att återta kontrollen.


Men, semestertider är ju läsartider. Maj månad bjöd på inte mindre än sex lästa titlar. Woop!

We Are Legion (We Are Bob) av Dennis Taylor.

Alltså. Jag vet inte. Kanske för att alla som haft något att säga om den här boken har älskat den, men den föll mig verkligen inte på läppen. Bob säljer sitt mjukvaru-företag, skriver kontrakt på att bli nedfrusen vid sin död för att kanske bli upptinad i framtiden, och blir prompt ihjälkörd. Några hundra år senare blir han mycket riktigt upptinad, eller åtminstone blir hans medvetande uppväckt till att leva som en kroppslös AI, och saker är inte direkt som han skulle ha önskat. Han mer eller mindre tvingas till att utforska rymden efter andra beboeliga planeter och... Alltså. Jag borde ha älskat den här boken jag med, men den föll platt för mig. Kanske på grund av för högt ställda förväntningar.

The Long Way To A Small Angry Planet av Becky Chambers.

Det här var en omläsning, jag mer eller mindre tvingade min bokcirkel att läsa den (jag måste verkligen sluta med det) så att dels jag skulle få en anledning att läsa om den och dels de inte skulle komma undan en i mina ögon fantastisk bok. Vanskligt förstås, men de gillade den! För mig var det lite som att komma hem igen. Slappna av, göra sig hemmastadd bland gamla vänner, återknyta kontakten på lite samma sätt som man gör när man bestämmer sig för att se om Firefly för sjuttiofjortonde gången. För det här är lite Firefly-känsla, fast med mer diversity och mindre plot. Urmysigt! Chambers kommer med den tredje boken i samma universum (alla delar är fristående) i sommar, jag räknar med att kasta mig över den.

Consider Phlebas av Iain M. Banks.

Det har länge funnits ett stort Culture-format hål i min SF-allmänbildning, och när Tor.com drog igång en reread här för ett tag sedan så bestämde jag mig för att det var dags att åtgärda. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om handlingen, huvudpersonen Horza är ett riktigt rövhål egentligen, superhäftiga galaxvida civilisationen The Culture glimrar förbi rätt hastigt och jag fick inget bra grepp om storheten som alla pratar om med Banks. Jag är dock villig att fortsätta läsa, hoppas på att senare titlar ska tilltala mig mer, även om postningarna på Tor.com redan verkar ha avstannat betänkligt.

Night's Master av Tanith Lee.

Det Tanith Lee-formade hålet i min allmänbildning är också stort. Night's Master är första delen i något som mer känns som återberättade myter från en fantasyvärld. Om jag inte blivit varnad för att efterföljande delar är myyycket längre så hade jag raskt gett mig på nästa, för det här är stiligt och snyggt berättat. Jag blev rejält squicked och fick ta en paus i början när huvudpersonen, en gud, som har varit som en far för en människa har sex med sin skyddsling, men efter det lugnade det ner sig. Bra skit, faktiskt.

Hexed av Kevin Hearne.

Andra delen i Iron Druid Chronicles, och rätt långt från Night's Master ovan. Man kan dra många paralleller till The Dresden Files om man vill. Den tvåtusenplus år gamla (men ser ut som knappa tjugoplus) druiden Atticus bor i nutid i Arizona, har en vampyr till advokat, ogillar häxor, driver en ockult bokhandel/teshop, har en hund som gillar historia och film, och omger sig med gudar från diverse olika panteon. (Panteons? Panteoner?) Lättillgängligt och lättsamt och lättläst. Hearne är inte lika säker i sitt berättande som jag tycker att Jim Butcher är, men det kanske växer längre fram.

Unraveled by the Rebel av Michelle Willingham.

Också en del två, men denna gång i en historisk romance-serie. Jag tyckte att den första delen tog upp hanteringen av trauman på ett bra sätt, och det verkar kunna vara ett genomgående tema i hela den här serien. Juliette har ett år innan handlingen börjar blivit våldtagen, och den här boken handlar inte bara om hur hon repar sig, växer till sig och får lite skinn på näsan utan även såklart hur hon får ihop det med den manliga hjälten. Första delen var riktigt bra, den här var inte lika klockren men ändå inte dum alls. En del konstigheter och forcerade grejer för att få till ett bra Happily Ever After, men ändå läsvärt. Jag kommer nog fortsätta med efterföljande delar, vill minnas att det är fyra sycken.


Det där andra då? Eeehehe... Minns att vi var på semester i två veckor? Träningen den här månaden bestod i två halvhjärtade löppass i början på månaden. Inte bra, inte bra alls. Men just nu håller jag på att vänja kroppen igen vid inga kolhydrater så att ge sig ut i motionsspåret ligger en bit bort. Ujujuj, sa jag verkligen att jag skulla springa en mil i år? Vojne vojne. Jag stickade knappt alls under semestern, mer än litegrann på flyget fram och tillbaka. Sjal-utmaningen ligger i princip still. Tretton TV-avsnitt (13! På en hel månad!) och så nån enstaka film har jag tittat på.

Ja ni märker ju, ingenting är som det ska vara egentligen, väldigt lite ordning alls. Poddlyssnandet är väl det som är mest som det brukar, fyrtioåtta avsnitt. Jag har inte glömt att jag ska blogga om vad jag har för poddar på min pull list, det kommer. Sen. En annan dag. Kanske när det inte är så varmt.

Hon gjorde saker i april

Men jösses, hur är det redan maj? Vad tusan? När jag tittar tillbaka på senaste månaden så känns det knappt som att den hann börja. Tiden rinner verkligen bara iväg. Den här månaden var första på nya fina kontoret, vilket såklart har påverkat en massa småsaker i min vardag. Detaljer!


Vårens lästorka har hållit i sig. Hade det inte varit för att jag tvingade mig igenom en bokklubbsbok och kunde dra nytta av promenad-tid för att faktiskt komma igenom en ljudbok så hade det inte blivit några böcker alls att redovisa den här månaden. Jag har haft en hel liten hög med påbörjade böcker men ingen som riktigt tagit tag i mig.

Exit West av Mohsin Hamid.

Hade det inte varit för att detta var bokklubbsbok så hade jag aldrig plockat upp den. Och hade det inte varit för det så hade jag släppt den efter tio sidor i ren uttråkning. Science fiction-kopplingen är svag i bästa fall, huvudkaraktärerna är oengagerande, ploten tråkig. Flyktingkrisen, två människor som möts, dörrar som plötsligt leder till andra länder. En väg ut för människor som flyr kriget, men vad händer när de kommer fram? Ptja, om man ska gå efter den här boken, inte mycket. Språket är vackert, det ger jag den, men så mycket mer är det inte. Tråk!

Lines of Departure av Marko Kloos

Det här är uppföljaren till Terms of Enlistment som jag lyssnade på förra månaden. Det här är likaledes lättlyssnat, lättsmält militär SF. Huvudkaraktären är fortsatt Gary Stu-ig, världen är fortsatt körd i botten och jorden knappt beboelig, aliensarna som gjorde entré i första boken är fortsatt svåra att ha ihjäl. Typ så. Det är småputtrigt på ett följa-order-och-skjuta-aliens-vis. Jag tror att hela Frontline-serien finns på Kindle Unlimited, möjligen också med Audible-koppling inbakat, så risken finns att jag fortsätter så småningom. Men för nu har jag lite annat att lyssna på.


Träningen funkar okej nu. Sex löptillfällen under april är egentligen lite lite men jag lämnade blod mitt i alltihopa också. Det blev lite konstigt, när jag redan promenerar till och från jobbet, att på det ge sig ut och springa. Då vill jag ju hellre passa på och springa till och från jobbet. Men hur gör man det enklast om man inte vill springa med packning, ser till att ha ombyte och duschgrejer och matlåda och rätt skor på rätt plats vid rätt tillfälle? Jag har inte riktigt klurat ut huŕ jag ska lösa det på ett smidigt sätt. Jag gillar ju att mna kan vara spontan med löpningen, bara att snöra på sig skorna och dra ut när andan faller på. Att planera ett löppass en eller två dagar i förväg lirar inte riktigt med det. Jag fortsätter att testa mig fram och tar det ganska lugnt, men morgonens löprunda i regn och snålblåst var jätteskön så jag känner att jag är på rätt spår. Målet på att springa en mil ligger en bit bort fortfarande.

Stickningen går långsamt just nu. Jag har inte gjort klart något under april, men har två sjalar på g varav en får ligga hemma vid soffan och den andra på jobbet. Jag försöker att inte köpa på mig mer garn nu, lådan med fin-garner är full. Okej? Full. Så.

Fyrtiosex podavsnitt och fyrtionio TV-avsnitt är ganska standard på en månad för mig. Jag har lite mer lyssningstid nu, promenadvägen till jobbet tar lite mer tid än jag hade i resväg förut så jag hoppas på att det blir mer fokus på ljudböcker framöver. Jag har rensat lite bland poddarna, har inte tålamod med folk som bara pratar strunt i en halvtimme innan de kommer till saken. Borde jag kanske göra en separat post om vad jag lyssnar på just nu?

På jobbet sitter jag i ett lite mer kompakt kontorslandskap, omgivna av andra avdelningar. Somliga av dem begriper inte riktigt hur mycket det stör en som sitter i kundsamtal hela dagarna att det pratas och skrattas högt runt omkring. Det ställer högre kvar på fokus, vilket såklart är tröttande. Men lokalerna är superfina, vi har fin utsikt genom stora fönster och inomhusluften är bättre och när alla runtom lugnat ner sig är det en väldigt bra arbetsmiljö. Och den knappa halvmilen promenad till och från jobbet blir en skön buffer för att rensa huvudet.

Vi har tittat oss igenom phase 3 i MCU vilket kulminerade i Avengers Infinity War på bio i helgen. Holy wow, det var upplevelse. Också lite kul att se en film tillsammans med andra uppenbara fans, minimalt med prassel och snack men däremot hurrarop och väldigt få som gick innan eftertexterna var klara. För att inte tala om hur skönt det är att slippa ducka spoilers på internet såhär efteråt.

Och så har jag köpt mig en ny dator. En vrålfräsig Alienware-laptop som tog en halv evighet att spara ihop till, men nu är den min. Min gamla har varit trött länge och var ett budgetköp för många år sedan, så det känns skönt att kunna byta upp sig innan den brakar helt. Vem vet, jag kanske till och med börjar spela lite nu? Kanske, kanske.

Hon gjorde saker i mars

Jag var ute och rände runt hela påskhelgen, åkte till Harrogate i England och gick på Eastercon, så det fanns inte tid till en månadssammanfattning precis i månadsskiftet, men nu är jag hemma igen så ja vi kör väl. Mars, baby!


Läsandet bromsade ju in redan i februari, jag tyckte att det gick trögt och jag kände mig oinspirerad. Det har börjat vända nu, men med tre lästa titlar två månader i rad så ligger mitt mål på en bok i veckan lite efter nu. Återstår att se om jag kan få lite fart på bokeriet framöver. Jag känner mig pepp på att börja läsa Hugo-nomineringarna som ju släpptes under just Eastercon. De jag inte redan läst iallafall, hah. Men i mars blev det de här:

Terms of Enlistment av Marko Kloos.

Det enda jag vet om Marko Kloos är att han drogs med i Puppygate och avsade sig en Hugo-nominering för ett par år sedan. Redan där var jag säker på att han inte skriver något som jag ville läsa, men när jag nu såg hans namn boostas av andra författare som jag gillar, och hela hans Frontline-serie råkade finnas på Kindle Unlimited som ljudböcker så tänkte jag att det vore renhårigt att ge honom en chans. Första delen Terms of Enlistment är standard military SF som utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid där enda chansen att ta sig någonstans, ut ur fattigdom och betongghetto, är att gå med i det militära. Det är lättläst, rakt upp och ner berättat, lite Gary Stu-varning men ändå sympatiskt, givet genren förstås. Gillar man inte military SF så kommer man inte gilla det här. Jag kommer nog fortsätta med efterföljande delar vid tillfälle, inte minst för att det är lagom att ha i öronen när man ute och går eller springer.

The Last Unicorn av Peter S Beagle.

Alltså jag vet inte. The Last Unicorn verkar älskas av så många, det ska vara en sån klassiker och så fantastiskt och jag bara... Näe. Visst, språket är klurigt och vackert, idén med den sista enhörningen som ger sig ut på en quest är fin, men jag vet inte jag. Kanske var det bara helt fel tidpunkt för mig att läsa den just nu, men den var bokklubbsbok så det var ju bara att tugga i sig. Jag får nog ge den en andra chans när jag råkar känna mer för det. En annan gång. Men för nu förstår jag inte alls storheten med den här boken.

The Power av Naomi Alderman.

Åh, wow. WOW. Nu snackar vi. Här börjar min läslust ta sig igen. Vad skulle hända om plötsligt all världens tonårstjejer får förmågan att kontrollera elektricitet? Att alstra, hantera och ge ifrån sig elstötar? Inga killar, bara tjejer. Vad händer med världen när det starkare könet plötsligt får finna sig i att vara det svagare, och tvärtom? Hur hanterar vi det, hur reagerar vi som samhälle och vad händer med oss alla? Blir allting mycket bättre när kvinnorna plötsligt kan ta makten om de vill? Det finns svagheter i tankeexperimentet, visst gör det det, men jag gillar ändå skarpt hur Alderman tänker sig att saker skulle utvecklas. Även detta var en bokklubbsbok, men det kom helt rätt för mig. Jag vill att alla ska läsa The Power så att jag kan prata om den. Rekommenderas!


Träningen har börjat ta fart. Jag hade ju tänkt mig att jag skulle ha gjort utomhuspremiär vid det här laget, men så har det inte blivit. Sabla vinter att hänga i. Min favoritslinga utomhus är fortfarande total isbana så jag håller mig inomhus. Men det blev hela nio löppass under månaden, de flesta i början innan jag fick så mycket att göra och sen åkte till England. Några dagar där fick jag till löppass varannan dag och det kändes ju väldigt smutt. Typiskt att livet ska komma och lägga sig i och hålla på.

Stickningen går framåt. Boo-utmaningen tog en paus under kongresshelgen, men jag har gjort klart-klart fyra sjalar, de är alltså blockade och fotade och allting. Lite kul, jag köpte på mig två härvor av en försäljare på Eastercon i helgen. Hon gav mig en komplimang för min nya sjal som jag hängt på mig, och jag kände mig trygg nog att kunna säga att det var en Boo och hon nickade igenkännande. Ingen aning vad det ska bli av garnerna jag köpte än, men nu börjar det bli fullt i min prio-låda så får nog lugna mig lite med inköpen för  ett tag och sticka upp en del av det jag har. Ska börja på nummer fem vilken dag som helst.


Femtio lyssnade podavsnitt, femtioåtta avsnitt TV, lite Marvel phase 2-filmer. Jag har lugnat mig lite med medie-konsumerandet efter februari. J tvingade mig att binge-titta på The Good Place med honom. Riktigt bra, charmig och samtidigt tankeväckande. Extra kul att den knep två Hugo-nomineringar i Dramatic Presentation Short Form. På poddfronten kan jag nämna fina Dana Falsettis Deep Dive som jag efter två avsnitt verkligen gillar. Har man minsta intresse av body positivity-rörelsen så är den en no brainer.

Jag har nog lite kongress-hjärna fortfarande, trots att jag varit hemma i ett par dagar. Det var så himla roligt, så många mysiga människor, så många intressanta diskussioner, så mycket intryck och uttryck och ojojoj. Jag behöver stänga av lite om jag ska orka med folk framöver, samtidigt som jag känner mig full av pepp efter alla upplevelser. Om drygt två månader är det dags för årets Swecon, Fantastika, på Dieselverkstan i Sickla. Yay!

Soveriet

Jag har alltid varit intresserad av att mäta min sömn. Se till att jag får tillräckligt, klura ut vad som inverkar positivt och negativt och vad som i slutänden får mig att vakna och vara pigg och inte uttröttad och inte vilja dö. Yaknow, standardgrejer liksom.

Så, att titta på vad min Fitbit loggat hur jag sovit är numera en del av min morgonrutin. Och visst, den kanske inte mäter alldeles exakt varje steg och varje sovande minut, men close enough. Den känner av när jag rör mig under natten och den mäter dessutom pulsen. När jag stressat runt och aldrig känt att jag blivit riktigt utsövd så har jag ofelbart kunnat se att min djupsömn varit patetiskt kort.

Så vad påverkar dådå? Tja, det sägs ju att man ska undvika skärmtid innan sänggående. Det blåa ljuset från datorer och mobilskärmar påverkar hjärnan så att det blir svårt att somna. Det kan säkert stämma för många, men för egen del får jag säga att jag inte märker någon större skillnad. Självklart har jag ett par blue light blockers, ett par röd-tintade glasögon, men de har inte jättestor effekt på mig. Jag använder mig också av f.lux (till datorn) och Twilight (till mobilen), men i slutänden kan jag inte säga att de gör till eller från för mitt sovande. Med det sagt rekommenderar jag ändå folk att prova, om man upplever problem med att somna.

Det som istället haft stor inverkan på min sömn på det senaste är två saker.

Jag vill alltid försöka undvika att börja fundera på saker när jag ska sova. Är det något jag inte behöver så är det att komma ihåg alla sätt jag gjort bort mig under den gångna dagen, och börjar jag en gång fundera så är det ofta lögn i helvete att sluta. Så jag behöver distrahera mig själv när jag gått och lagt mig. Men lagom mycket, jag vill ju inte bli alldeles uppslukad av handlingen i en bok eller uppretad av något någon skrivit på internet. Enter: Sleep with me. En podcast som inte handlar om något jättespännande eller intressant, som bara är en man som pratar strunt i ungefär en timme. I en särdeles sövande och ointressant ton. Det tog mig ett par avsnitt, under ett par kvällar, innan jag liksom vant mig vid formatet och vid karlns röst, men sedan var jag så inkörd på det, som att min kropp instinktivt associerade hans mumlande med att slappna av, stänga av hjärnan och bara somna. Jag kan verkligen rekommendera en lagom ointressant och oengagerande podcast till insomningen, och varför inte testa Sleep with me?

Men det här med djupsömn, det har stört mig något gruvligt att jag är så dålig på djupsömn ända sen jag börjat kunna mäta den. En halvtimme per natt är alldeles för lite och det var ofta jag inte fick mer. Bah! Varför?

Vi har ingen TV i sovrummet, och det är inte bara för att vi inte vill riskera att bli liggande och glo på film nätterna igenom. Sovrummet ska vara hyfsat teknikfritt har varit tanken. Men mobilen tar jag ändå med mig och lägger på nattduksbordet. För att kolla twitter det sista jag gör, och för att kunna lyssna på ett halvt avsnitt Sleep with me (seriöst, efter en kvarts lyssnande har jag ofta somnat så behöver inte ett helt avsnitt). Så där ligger mobilen, ett par decimeter från mitt huvud. Hela natten igenom. Och jag vet inte varför jag inte tänkt på det, mer än huruvida skärmens blå ljus påverkar mig, och skärmen är ju inte på när jag inte aktivt pillar på den så vad är problemet? Men mobilen, om vi lämnar den påstådda risken för cancer och whatnot därhän, så kvarstår ju faktum att den är gjord för att med jämna mellanrum leta efter och prata med internet. Och att den gör det, hela natten igenom, ett par decimeter från mitt huvud.

Huh. Kan det vara så att den där aktiviteten påverkar min hjärna? Inte tillräckligt för att väcka mig, inte tillräckligt för att jag inte ska somna, men ändå stör tillräckligt för att påverka min djupsömn?

Så jag lämnade mobilen utanför sovrummet. På prov, ett par nätter. Fick klara mig utan Sleep with me, vilket resulterade i en del vridande och vändande men jag somnade iallafall till slut. Och jag kunde morgonen efter direkt se en markant skillnad. Kanske inte tillräckligt för att faktiskt känna en skillnad i kroppen, men min Fitbit noterade ett ordentligt skutt i djupsömn. Från en halvtimme-timme till uppemot en och en halv timme, lätt.

Huh. Väldigt intressant. Som sagt, jag kunde inte säga att jag kände något direkt skillnad, men jag tänker mig att det här ändå är sånt som gör skillnad över tid. Att sova illa en natt är inte hela världen, men att sova dåligt natt efter natt, vecka ut och vecka in, det kommer att påverka din hälsa och ditt välbefinnande i längden. Jag kommer iallafall fortsätta mäta och klura på vad jag kan förbättra.

Vad hon pysslade med i februari

Jamen vadå, hur kan det redan ha gått en månad till? Visst att februari är en kort månad, men liksom kom igen.

Jaja, jag har fortfarande inte tröttnat på att göra månadspost, så vi gör en till.


Läsandet har gått trööögt den här månaden. Jag vet inte, kanske har jag bara inte träffat rätt på titlar jag har lust med just nu, men tre böcker blev det iallafall.

Artemis av Andy Weir

Det är ju sjukt svårt att inte jämföra med The Martian, men även om man försöker låta bli så är Artemis en hyfsad men ändå svag andra bok från Weir. Den utspelar sig i en nära framtid, mänskligheten har etablerat en stad på månen och där bor Jazz, hon är sjukt smart men good for nothing, otroligt bra på att göra dåliga livsval. Jag kan typ se vad Weir försöker göra men han kan. Verkligen. Inte. Skriva. Kvinnliga. Huvudkaraktärer. I övrigt är boken en snabbläst och kul romp, men så mycket överskuggas av att huvudpersonen är en kvinna-som-en-man-skulle-ha-skrivit-henne. En kille med tuttar. En kille som är helt fascinerad av sina egna tuttar. Ugh. Riktigt, riktigt dåligt. Blärgh.

The Seventh Bride av T. Kingfisher

Ursula Vernons knasiga pseudonym är en del av varför jag verkligen vill gilla allt hon gör. Det sägs att hon använder T Kingfisher för att skriva för vuxna, men jag vet inte jag. The Seventh Bride känns väldigt YA-ig, inte minst för att huvudpersonen Rhea är, vad, fjorton? Och även om det handlar om att mjölnardottern i klassisk fantasymiljö blir bortgift till bokens onding och tar hjälp av ondingens sex tidigare fruar för att ta sig ur knipan, det är riktigt fint skrivet om kvinnlig vänskap, så är det mer coming-of-age än en vuxen-historia. Tycker jag. Vernon, eller förlåt, Kingfisher, har en underbar humor och klurigt språk och kan teckna personporträtt som jag älskar, så jag kommer klart läsa fler böcker av henne. Rekommenderas.

A Local Habitation av Seanan McGuire

Bok två om October Daye, en serie i urban fantasy-träsket. Jag vill så gärna gilla den här serien, och var så nöjd när jag knep de första nio eller tio delarna i förra årets Hugo-paket. Changelingen Toby Daye skickas av sin liege lord för att se vad som hänt med hans systerdotter som han tappat kontakten med eftersom han inte kan göra det själv because Faerie-politik. Saker och ting är såklart mycket värre än vad någon kunnat ana. Urban fantasy som utspelar sig i och kring San Fransisco, what's not to like? Lite samma stuk som Harry Dresden, men av en kvinnlig författare och med en kvinnlig huvudperson. Nice.


Träningen har gått ungefär som i januari, sex löprundor totalt på ungefär 3 - 3,5 kilometer var, vilket egentligen är för lite men får ses som acceptabelt eftersom det har varit snorkallt ute och att springa på löpband är astråkigt. Fick förresten medhåll av min maraton-löpande massör, hon tycker att två kilometer på löpband är ungefär som sex-sju kilometer utomhus, och jag är böjd att hålla med. När det blir varmare ute ska det bli bättre.

Stickningen tricklar på. Det går trögt just nu, som med läsningen känns det som att jag bara står och stampar. Men, senaste månaden har jag blockat de första två sjalarna och har typ tio varv kvar på nummer tre. Haken med den är att de sista varven är de mest komplicerade med typ sjuhundra pärlor att placera så det kommer ta tiiid. Jaja, en maska i taget, ett varv åt gången. Jag har köpt mig en liten våg så att jag kan väga mina nystan och förhoppningsvis få lite bättre koll på saker och ting, det känns bra. Jag har också beställt en nyst-maskin, för jag orkar inte nysta en och en halv kilometer lace-garn för hand igen. Orkar inte.


I övrigt då? Lyssnat på trettioåtta podavsnitt, sjuttioen TV-avsnitt tittade på. (Hmm, börjar ana varför jag känner att jag fått så lite annat gjort.) Bland annat den danska fandom-podden Hva' Fan, som ju är på danska men jag förstår förvånansvärt mycket av vad som sägs, yay för språköra. Jag hittade också en kul liten pod från BBC, The Boring Talks, korta avsnitt där någon pratar om något obskyrt ämne som de älskar men andra förmodligen tycker är jättetråkiga. Kul! På TV-fronten blev det Altered Carbon (intressant!), nya Mythbusters (de är inga Jamie och Adam men de växer banne mig på en efter ett tag) och andra säsongen Dirk Gently's Holistic Detective Agency (inte lika skarp som första säsongen men ARGHH varför var de tvungna att lägga ner den?).

Typ så.

Vad hon pysslade med i januari

Jag fick för mig att det kunde vara kul att göra något slags check-in, lite delavstämning eller så, varje månad. Jag har sett andra göra det förr och det verkade fränt, så. Tja. Äsch. Jag vet inte hur det kommer funka, men just nu har jag lust till det, så vi testar.


Jag har läst böcker i januari. Fem titlar, så årsmålet på en-bok-i-veckan ligger ju fint till.

The Doomsday book av Connie Willis

Tidsresande historiker från Oxford (i framtiden!) åker till Medeltiden och allt går åt skogen. Ugh, till slut kom jag igenom den. Jag vet inte, den är ju bra, men så evigt lång. Långsam uppbyggnad, massor av dinglande ledtrådar som inte intresserade så mycket att de gav läsfart, och när ploten väl kulminerade hade jag både redan räknat ut vad som skulle hända och hunnit bli ointresserad. Välskriven såklart, men jag vet inte, jag är inte lika förälskad i Willis som så många andra är.

The Night Circus av Erin Morgenstern

En märklig cirkus som dyker upp utan förvarning, den är bara öppen på natten, och bakom kulisserna pågår en mystisk kamp mellan två magiker. Jag tvingade min bokklubb att läsa den här, bara för att jag så gärna ville att fler skulle få uppleva den magiska, drömska känslan. Jag tyckte jättemycket om den i omläsning, men mina medklubbare var inte fullt lika förtjusta. Nåja. Alla borde läsa den här, och Erin Morgenstern borde skriva fler böcker.

This Time Around av Tawna Fenske

Typisk modern romance, typisk lite småkulig/pinsam humor, typiskt Fenske. Jag vet inte varför jag envisas med att läsa precis alla hennes böcker, så fantastiskt bra är de inte. Här hanterade hon det faktum att den manliga hjälten har en typ elva-årig dotter riktigt snyggt, men i övrigt gäsp.

The Sudden Appearance of Hope av Claire North

Huvudpersonen glöms bort av alla, först sin familj och sina vänner och efter det alla andra så snart de inte har henne framför näsan. Kan inte få ett jobb, kan inte leva ett normalt liv, kan inte ha några nära vänner. Vad gör man då? Idén är störtcool och jag tycker att North hanterar den väl. Men det är första halvan av boken. Andra halvan tappar den fart, viker in på ett lite annat spår, och slutet är långt och ointressant och fizzlar bara ut i nästan ingenting. Trist, för den hade stor potential.

Introvert: den tysta revolutionen av Linus Jonkman

Vad särskiljer introverta från extroverta, hur fungerar de och varför är det rätt smutt att vara introvert. Jag hade rätt höga förväntningar, och de infriades förutsägbart nog inte. Det är inget fel på boken, det var bara inte den bok jag hade trott. Den gör precis det den säger att den ska på omslaget, och har man ingen koll alls på introverta drag så kommer man lära sig massor och kanske få en hel del aha-upplevelser. Det gjorde dock inte jag.


Träningen har gått sådär. Jag har tagit mig till gymmet och löpbandet vid sex tillfällen under januari, och det är ju faktiskt sex gånger och inte noll. Men ja. Det är så evinnerligen tråkigt att springa på löpband att det inte blivit mer än 2,5 - 3 kilometer per tillfälle. Jag hade absolut orkat längre, så det är inte det, men trååååkigt! Jag siktar nog på att bara inte vara helt otränad när jag kan flytta springeriet utomhus igen framme i vår. Att springa ute i slask och på is i mörkret, och trigga min ansträngningsastma av kylan, det är inte min kopp te.


Stickningen går fint. Jag har gjort klart en sjal av de utlovade elva och är halvvägs igenom sjal nummer två. Okej, den första är inte blockad än men jag tycker att den kan få räknas. Och okej, igår stickade jag en hel rad komplicerad spetsstickning med pärlor och grejer, och först när den var nästan klar insåg jag att jag gjort fel i början så hela raden var fel. Bleh!

What's more så har jag gått igenom min garn-stash och sorterat ut vad jag kan använda och vad som bara inte är intressant just nu. En del har jag till och med slängt. Jag har en plan för nästkommande sjalar, så behöver inte panikköpa något när det är dags för nästa. Jag vet vad jag ska använda. Jag känner mig svårt duktig.


I övrigt har jag lyssnat på tjugosex podcastavsnitt av olika slag, till exempel har jag börjat från början av The Metamor City Podcast som har fått ligga till sig lite det senaste halvåret eller så. Jag har sett fyrtiosju avsnitt TV, bland annat The White Rabbit Project som väl får ses som ett slags Mythbusters spinoff som bara blev tio avsnitt, och första säsongen Dirk Gently's Holistic Detective Agency som var väldigt mycket bättre än vad jag hade fått för mig att den skulle vara. Låga förväntningar ftw.

En social kanal i min smak

Det känns som att Goodreads-användandet bland mina vänner exploderat på sistone. Det är lite ovant, men kul.

I flera år följde jag en handfull personer som postade nån gång ibland, det var hyfsat dött i min GR-feed. Jag trodde liksom att det måste vara så. Jag menar, hur ofta börjar en vanlig normal person att läsa en ny bok? Det blir inte tusentals poster per år precis, Facebook this ain't. Och de flesta av mina vänner verkade ha en ganska avslappnad relation till sin egen GR och posta nån gång varannan månad som mest, inte som jag som maniskt uppdaterade med till och med rätt utgåva av en bok jag läste.

Men som sagt, på sistone har flera nya vänner börjat använda GR och flera av dem gör det lite annorlunda. Inte bara det att de postar lite nu och då, så att det alltid har hänt någonting nytt i feeden varje gång jag tittar till den, de postar även uppdateringar utöver det vanliga påbörjat/läst ut en bok. Och. Jag menar, jag visste ju att man kan göra så, men jag kände mig inte alls bekväm med att vara den enda som gjorde det så jag lät bli. Och nu får jag veta att folk läser mest hela tiden. Att de på en kväll har klämt hundratjugo sidor pappersbok, eller nått 67% i sin ebok. Och jag älskar det. Det är liv i mina läsande vänner, hurra!

Det låter kanske urtråkigt, hur många gånger kan man egentligen se att nån läst ytterligare tio sidor Dostojevski innan man bara inte bryr sig längre? Men let me tell you, jag bryr mig mer om det än om random middagsbild på insta eller en random fb-post.

Jag är själv fortfarande förhållandevis sparsam med uppdateringar, men ibland så. Då och då kan det vara kul att påminna sin feed om att man fortfarande håller på och tröskar sig igenom den där fantasy-tegelstenen. Och ärligt talat, inget ont om när någon kommer in och lägger till det senaste halvårets lästa böcker. Jag gillar båda sorterna av GR-användare.

Finns du på Goodreads? Lägg till mig vetja.

Mål och grejer

Mjo, det känns bättre att ha gått omkring och sugit litegrann på nyårslöfteskaramellen en vecka. Att bara dras med i den allmänna nyårsyran och lova saker till höger och vänster, det är så lätt hänt.

Men jag har faktiskt ett par saker som det kunde vara kul att notera nu, och sen se hur det gick om ett år.

Jag är en sucker för utmaningar. Det är ändå lite konstigt, för jag ser mig verkligen inte som en tävlingsmänniska men får nog erkänna att jag taggas av utmaningar och lite tävling. Om jag bara får göra det på egna villkor ska nog tilläggas, annars vill jag inte alls vara med. Dessutom kan det vara kul att mäta och notera. Vem det nu var som sa det, att mäta är att veta.

Bokläsningen.

Jag har ju kört Goodreads Reading Challenge under ett flertal år nu, och 2017 blev det bästa året hittills. Jag brukar hålla mig till ett mål på 52 böcker, och förra året blev det hela 57 titlar. Det var ett bra läs-år helt enkelt. Även om det är frestande att öka på i ljuset av det så håller jag mig till mina en-bok-i-veckan. Blir det mer är det trevligt, men det får inte kännas omöjligt. Lagoma mål är bäst.

Träningen.

Det var ett par år sedan jag började springa. Eller kanske jogga är ett bättre ord men fuckit, springa säger vi. Och jag har liksom hållit på, kommit av mig och börjat igen. Det har inte hänt  så mycket, utöver att jag känner mig bekväm med att ge mig ut, att jag oftast kan hålla mig löpande i en halvmil därikring oavsett dagsform. Jag har sprungit flera tävlingar på 5km, det har varit kul. Det skulle vara ännu roligare att kunna springa tävlingar på 10km, jag börjar känna mig lite begränsad. Så, det får bli ett mål: jobba mig upp till att springa milen. Jag har inte än bestämt om jag vill springa en tävling också, och så fall vilken, det kan vi se. Tjejmilen? Midnattsloppet? Sthlm10? Har någon något förslag på en rolig spring-tävling jag borde anmäla mig till?

Stickningen.

Är det fånigt att ha ett handarbetesmål? Varsågod och tyck. I höstas hittade jag en ny favvo-designer på Ravelry, och när hon uppmanar till att sticka ett visst antal av hennes mönster under ett år så... Tja, se ovan, jag är en sucker för utmaningar. Sammanlagt elva av hennes sjal-mönster är målet för året. Elva sjalar. Inte som att jag behöver dem, jag har redan hur många som helst. Borde kanske bli bättre på att ge bort, hmm... Hursomhelst, det kan säkert bli annat stickat också men åtminstone de där sjalarna. Sticka sjalar är kul.

Och sen. Ja sen får det räcka. Lite småsaker flyter runt i skallen, som att jag vill äta keto större delen av året, som att jag vill börja promenera till jobbet när jag byter kontor och flyttar närmare här i vår, som att jag vill hänga mindre på Facebook, som att jag vill göra saker medvetet och fokuserat, som att jag vill jobba på att sova bättre och inte göra en massa saker för att andra människor tycker att jag borde. Den där sista är en luring, om man inte håller ögonen på den kan den krypa in under skinnet.