Balsammetoden

Tvätta håret med balsam, ska det vara nåt det? 

Blir det ens rent? Blir håret inte bara flottigt? 

Jag höjde på ögonbrynen första gången jag hörde talas om det, idén att istället för att använda schampo som torkar ut hår och hårbotten så tvättar man håret med balsam. Tokidé, jag hade minsann inte några problem med schampo. Äsch, inte får man rent hår av balsam heller. Det där funkar inte.

Well. För ett drygt år sen fick jag stora problem med klåda i hårbotten, och allt vad jag provade kunde inte få bukt med det. Husläkaren ryckte på axlarna, inte ens hudspecialisten jag tiggde till mig en remiss hos hade en aning om vad som kunde vara orsaken. Jag provade en mängd saker, schampon och aloe vera-gel och kortison och gud vet allt, därtill även balsammetoden. När man inte kan tänka en redig tanke, inte sova och knappt jobba för att det kliar så distraherande så blir utsikten på livet lite annan, kan vi väl säga.

Jag fick dock inte riktigt till det, tyckte att det var omständligt och lite knöligt att hålla på med, och övergav balsam när det ändå inte hjälpte mot klådan. 

Teorin om vad som ger mig klåda har klarnat något litet sedan dess, hur som helst är det ett hanterbart problem numer.  Tack och lov.

Men så. I somras träffade jag två goda om än avlägsna vänner, var för sig, som båda visade sig ha övergett schampo till förmån för just balsammetoden. Med lite mer handfasta tips och med ett annat märke på balsam än det jag först provat så fick jag ju lov att erkänna för mig själv att idén ändå är sund.
 För troligen har folk inte gått omkring och sett ut som smörklickar i håret ända fram till modern tid, säkert har man använt andra saker innan schampo uppfanns. Det är bara att kika in på ställen som nopoo.se och se vad annat folk tvättar håret med. I det ljuset är balsam inte ens radikalt.

Så, nu har tanken att de flesta schampon är rätt dumt att ha i håret slagit rot även hos mig. Varför tvätta med något som inte bara tar bort smuts utan även sköljer bort allt det bra som hårbotten själv producerar för att skydda håret? Som sliter på håret alldeles i onödan? Varför skulle man vilja gå över ån efter vatten, så att säga. Det står säkert inte på förrän jag står där och kläggar med äggula eller bikarbonat, men än är jag nöjd med en teknik som påminner mest om den schampotvätt jag är van vid.

Jag har bara tvättat med balsam sedan efter semestern, så det är inte så länge, men jag trivs. Håret blir mjukare och känns (dare I say it?) spänstigare och faktiskt renare. Det tar mig några minuter extra i duschen, inte mer. Problemen jag hade med metoden för ett år sedan bestod främst i att jag hanterade balsamet som schampo, men till exempel så löddrar inte balsam så jag fick vänja mig vid att ta lite mer för att det skulle räcka till. Varenda hårstrå ska vara alldeles slajmigt av balsam, då är det lagom. Sedan ska det sitta i en stund efter att det masserats in, det hade jag lärt mig, men kanske räcker det med en dryga fem minuter och måste inte vara uppemot tjugo som jag fått för mig först.

Det hjälpte inte mot min klåda, men väl för tanken att mitt hår och min hårbotten iallafall är friskare nu. Jag rekommenderar det, testa vetja!