Doctor Who 50 år i november

Ja jäklar. Vem känner inte till Doctor Who?  Även om  man inte är britt, även om man inte slaviskt följer vartenda avsnitt, även om man inte har en favorit-doktor, även om man inte ligger sömnlös om nätterna för att fundera på hur näste skådespelare Peter Capaldi kommer att axla den ikonska rollen nu när Matt Smith spelat in sina sista avsnitt, så känner man åtminstone till serien, vet att den finns om än inte exakt vad grejen med den är som gör folk så uppspelta. Såvida man inte legat under sten de senaste femtio åren, vilket ju förstås är en möjlighet, jag ska inte vara fördomsfull här.

Och nu fyller den femtio år. Det blir ett hejdundrande jubileumsavsnitt i slutet av november, spekulationerna kring vilka som ska medverka har Whovians hållit på med i flera månader, avsnittet kommer sändas på TV och även på utvalda biografer i Storbritannien.  I 3D där så är möjligt, gubevars.

Serien kommer helt självklart att sändas samtidigt även på BBC America på andra sidan det stora vattnet. Inte vill amerikanerna vara utan sin Doctor Who, inte. Och vet ni, det vill inte resten av världen heller. För några dagar sedan släpptes nyheten att 50-årsjubileumsavsnittet The Day of the Doctor kommer sändas samtidigt i åtminstone sjuttiofem länder.

Men inte i Sverige. 

Åtminstone inte än. Fler länder lär haka på innan det är dags för sändning, och vi kan ju hoppas att någon på en svensk kanal med något slags inflytande över inköp tar sitt förnuft till fånga. Finland är klara, likaså Tyskland och Polen. En hel lång radda av länder. Men inte Sverige. Än. TV4 är visst inte alls intresserade, hoppet står i skrivande stund till SVT.

Jag är ganska säker på att det kommer ordna sig, men tänk om inte? Tänk om vi svenska fans inte får vara med? Nå, det är ju lite som vanligt, vill man hänga med i den internationella diskussionen så är det nästan enbart olaglig nedladdning i efterhand som gäller, inte ens om vi slänger våra pengar på distributörerna är de så värst intresserade av lilla Sverige. Men fatta att vi i det här läget skulle bli brädade av länder som Somalia och Ecuador. Jag menar, kom igen!