Har hon läst jämställt?

Minns att frågan om fördelningen mellan könen i den kultur man konsumerar kom upp under året som gick, och att jag då kikade på hur jag låg till med författarna till de böcker jag läst dittills. Det såg bättre ut än jag befarade, såg framför mig en lista med enbart manliga författarnamn men landade i verkligheten på ungefär 50/50 vill jag minnas. Nu kan det ju vara intressant att titta på hur året blev som helhet.

Jag blev förvånad. Av femtio böcker lästa var trettiotre stycken skrivna av kvinnor och sjutton stycken av män.

Det är ju inte alls bra!

Alltså, säkert blev jag påverkad av allt prat där om att försöka få upp kvoten till kvinnornas fördel så att det styrde mina val under resten av året. Jag har inte medvetet valt författare åt ena eller andra hållet vid mer än något enstaka tillfälle men det ser ju onekligen ut som att jag blivit en aning styrd. Svaret på frågan i rubriken får således bli ett rungande Näpp. Jag läser ju i princip enbart inom mina genrer SF och fantasy (vilket å en annan sida kanske är dumt) och där både finns och kommer ju utmärkta verk av både män och kvinnor så det finns ingen anledning att läsa enbart det ena eller det andra.

Jag tycker kanske inte nödvändigtvis att man måste hålla sig till en absolut jämn fördelning, men med tanke på att det verkar som att kvinnor fortfarande förfördelas (seriöst, kan folk inte bara ge fan i det?) i branchen så tycker jag det kan vara idé att hålla ett öga på'et så att man inte snöar in alldeles åt ena eller för den delen andra hållet. 33/17 lutar lite för tungt åt en sida för min smak och jag hoppas att nästa år kan bli bättre. Jag kan iallafall konstatera att jag inte har på tok för många manliga författare i ren slentrian åtminstone. Har på känn att det nog var så förr om åren, många av mina tidigare favoriter är definitvit män, men det är ju inget argument för att det måste fortsätta så.

Om man räknar i hela serier och bara räknar varje upphovsperson en gång, för det är en hel del namn som återkommer flera gånger, så blir fördelningen nitton kvinnor och tretton män. Två kvinnor (Lois McMaster Bujold och Cassandra Clare) står för hela fem titlar var så de två drar upp siffrorna en del. Jag läste fler långa serier av kvinnor och fler fristående böcker av män, helt enkelt. Eller snarare, lika många fristående titlar av respektive grupp men fler långa serier av kvinnor.

Orelaterat så vill jag säga att jag för första gången börjar känna mig lite beläst, jag har inte alltid ingen aning alls om vad folk pratar om i bokväg. Det har hänt flera gånger att jag råkat på konversationer där jag faktiskt läst ett och annat och kan relatera. Fortfarande har jag långt kvar och kan ju aldrig räkna med att "komma ikapp" i det hänseendet. Men ändå! Yay för det, det tar sig.

Hur gör ni, tänker ni någonsin på vad den som står bakom det ni läser (eller tittar på eller lyssnar till) har mellan benen, så att säga? Om inte, hur tror ni att fördelningen är?