Hanna tipsar: The Walk

Jag minns nu inte vem det var som först pratade om The Walk så att jag såg det. Lite synd för jag skulle verkligen vilja credda den personen nu, men så får det vara.

Träningsappar. Ja jösses, jag gillar idén om att vara en springande person men let's face it, jag är det inte. Springa är tråkigt. Och jobbigt. Jag jobbar på att komma över det, men... Nä. Jag har visserligen den fantastiska appen Zombies, Run! och då och då använder jag den till och med. Även om den inte är gjord för promenader så funkar det hjälpligt att traska istället för att springa ifrån zombiesarna. Promenera kan jag göra, allrahelst om jag har en god ljudbok att lyssna på.

Det är en briljant idé (återigen, idén om att springa...), att peppa en till att springa eftersom man har zombier efter sig. I Zombies, Run! är du en del av historien som du lyssnar till, karaktärerna i historien pratar med dig där du är ute och springer. Jag önskar så att jag vore en del av målgruppen. Eller en bättre del av målgruppen, kanske.

Enter: The Walk.

Upplägget är aningen annorlunda, istället för att springa ifrån zombiesar blir du i första avsnittet sjanghajad att transportera ett mystiskt paket från Inverness till Edinburgh. Huvuddelen av appen är en karta över platsen där huvudpersonen befinner sig, där du kan se hur långt du har gått. Mobilen mäter avståndet och applicerar det på spel-kartan. Längs vägen dyker det upp små ledtrådar och kortare ljudklipp som driver historien framåt. Man kan ha appen igång i bakgrunden så att varje gång man rör sig med mobilen så räknas det. Lite som en roligare stegräknare.

Gameification kallas det visst, med den lilla skillnaden att här samlar du inte bara poäng eller badges utan tar du även framåt i en berättelse. Det är nästan ett måste om det inte ska bli annat än en räcka ändlösa timmar i soffan för mig och det här funkar klockrent. Nu tittar jag till appen då och då för att se om det dykt upp något nytt ljudklipp att lyssna på, jag leker med tanken på att hoppa av tunnelbanan en station tidigare för att kunna komma lite längre fram i historien och kanske kunna låsa upp nya ledtrådar. För vad tusan är det som pågår egentligen? Jag är en handfull avsnitt in och det är sjukt spännande.

Om en vill försöka öka vardagsmotionen litegrann och hitta nya anledningar att komma ut och röra på sig så är det här inte ett dumt sätt. En behöver inte springa snabbt, en behöver inte ens promenera i rask takt om en inte vill. Man kan låta nya ljudklipp spelas upp automatiskt när man når dem, eller klicka för att lyssna i efterhand om man hellre har musik eller annat i öronen medan man går.

Som sagt, jag minns inte vem det var som först tipsade om The Walk, men vem du än är: Tack!