Silverdolken

Silverdolken, så. Jag har tankar! En del av dem räknas med största sannolikhet som spoilers. Be warned.

Som jag konstaterade redan vid senaste omläsningen för två år sedan så är det här en bok som jag läst så många gånger att jag nästan kan den utantill. Den sitter i ryggmärgen, det är som att komma tillbaka hem. Till ett hus där allt ser ut som det gjorde, nu då senast för två år sedan, där skorna står där de brukar i farstun, där skedarna ligger i den lådan och teburken står i det där skåpet precis som du minns det fastän det var länge sen.

Det här är Första Boken på så många sätt. Det börjar med att vår huvudperson Jill föds. Inte för första gången, vilket vi får reda på i prologen, men i första kapitlet är hon inte så gammal och bor i en liten by med sin mamma. Det är ett välanvänt grepp, låt läsaren få se världen vidgas tillsammans med huvudpersonen. (Kommer inte helt osökt att tänka på Eddings första bokserie, där den lille huvudpersonen i början leker under bordet i köket på en gård.) Jag hade dock helt lyckats glömma bort att historien börjar med att lilla Jills mamma är sjuk och sedan dör. Det kanske är en sådan detalj som man inte precis lägger på minnet om inte ens egen mamma precis dött för mindre än tre månader sedan...

Nåväl.

Jills mamma värdshusflickan dör, och när Jills pappa som är en kringresande legosoldat, silverdolk, några månader senare kommer förbiridande bestämmer han sig för att plocka med sig sin dotter på den långa vägen. Så är vi igång.

Något som jag fått höra rätt ofta är att Deverry-böckerna är komplicerade. Att det är många namn att hålla reda på, och vem är det som är vem i vilken tidsålder. Jag har märkligt nog aldrig haft det problemet. Snarare tycker jag att det underlättar att rollbesättningen faktiskt är hyfsat liten, men de olika människorna återkommer i olika skepnader från gång till gång. För mig blir det bara tydligare, att de olika relationerna belyses på olika vis genom att karaktärerna reinkarnerar i olika konstellationer.

Som till exempel Jill och hennes far, silverdolken Cullyn. I den första tillbakablicken får vi lära känna dem som de incestuösa syskonen Brangwen och Gerraent. I en senare tillbakablick är de inte alls släkt utan Lyssa är gift med en annan man medan krigaren Tanyc ändå försöker få omkull henne. De två återförenas gång på gång, och även om ingen av dem minns deras tidigare liv så är de ändå bundna till varandra. Och det är först i nutid, som far och dotter, som de till slut kan få ordning på sina tilltrasslade förflutna.

Den enda konstanten här är Nevyn, från början en stolt prins med anlag för magikonst, dweomer som det heter här. Som ung är han något av en skitstövel, stolt och lite hetsig och övertygad om att han vet bäst. Han försöker göra rätt men ser ändå sin trolovade (vilket råkar vara Brangwen) mer som ett barn med klent förstånd än en vuxen kvinna med egna anlag för dweomer. Kort sagt, han klantar till det och lovar i ett svagt ögonblick att ställa allt tillrätta. Det kommer ta honom sisådär en fyrahundra år.

Nevyn som fyrahundraåring är betydligt mer sympatisk än som tjugoåring.

Ödet, wyrd kallar de det här, är ett starkt tema i den här världen och boken. Vad är ditt öde, vad har du med dig i bagaget, vad är du kallad att göra och kan du välja att gå emot din wyrd? Jill, fortfarande med sitt outvecklade anlag för dweomer, väljer att lära sig stridskonst från sin far trots att det inte är något som en flicka ska göra. Vilket var tur det, för mot slutet av boken gör Kerr en gigantisk blinkning till Tolkien och låter en spådom uttalas över våra hjältars krigsmotståndare: han kan inte dö i strid för en mans hand. Tänk så lämpligt då att de har Jill...

No fate but what we make. Nja, inte riktigt. Men vi kan välja att spela de kort vi fått så gott vi kan, eller låta bli och ta konsekvenserna av det. Hur lång tid det än må ta.

Fia har skrivit en riktigt bra recension (på engelska) borta på Boktimmen. Hon går igenom saker mycket mer samlat än jag så den tycker jag att ni ska läsa.

Nu ska jag gå vidare och läsa bok nummer två: Safirringen! Tankar på den kommer i slutet av oktober eller så.