Projekt omläsning

Omläsningar. Att läsa om en bok, återuppleva den, gå tillbaka och se igen vad som redan setts.

Jag har en del böcker som jag vill läsa om. Mest sånt som jag läste i sena tonåren, men även annat. Jag gör det inte så ofta, kanske en eller två böcker om året, det finns ju så mycket jag vill läsa så det känns som slöseri med dyrbar lästid.

En sådan bok, eller serie böcker, är böckerna om Deverry av Katharine Kerr. Jag har läst den första boken hur många gånger som helst, den andra boken något färre gånger, de tredje och fjärde ännu något färre, de sista böckerna har jag inte läst alls. Den svenska översättningen pryder sin plats i hyllan, tolv urvackra omslag varav jag aldrig kom mig för med de sista två tror jag. Och sen är det tre böcker till som kom ut efter att Bonnier gav upp, som bara finns på engelska.

Ska man vara petig består Deverry-böckerna av fyra "akter", där de första fyra böckerna går under namnet Deverry, de nästföljande fyra The Westlands, därefter tre böcker som samlas under The Dragon Mage och till sist fyra böcker under The Silver Wyrm. Jag brukar välja att inte tänka på dem så, de utspelar sig ändå såvitt jag förstår (och minns, erhm...) i en enda lång följd, med ungefär samma karaktärer i de flesta fall. Det ÄR en enda lång historia och jag kan ändå aldrig komma ihåg vad de olika delarna heter.

Senast för två år sen fick jag för mig att läsa om dem, och läste faktiskt hela den första boken innan jag kom av mig. Nostalgi-bonanza förstås, även om jag inte minns detaljer så känner jag den första boken så väl att jag nästan kan säga vad som kommer komma.

Nu är det dags att försöka igen, och jag har lite fler knep för att komma ända till bok nummer femton.

Jag älskar de här böckerna. Jag älskar minnet av dem, jag älskar de svenska omslagen, jag älskar de keltiska och de fantastiska elementen i dem. Antagligen kom de helt rätt i tiden för mig när jag först hittade dem, det bör ha varit på högstadiet eller gymnasiet nånstans. Det här är FANTASY för mig, en läsupplevelse som formade min smak för lång tid framåt. Och jag är inte ensam om det, även om det ibland har känts som det. Döm om min förtjusning när Fia härom för ett tag sedan nämnde Katharine Kerr och Deverry.

Åh! En själsfrände! Finns det kanske till och med ännu fler?

Nu kör vi igång en gemensam reread, en omläsning med avsikt att komma ända till slutet. Vi läser en bok i månaden, och jag kommer försöka blogga om det under vägens gång. Med lite tur kommer vi komma i mål i november nästa år, om femton månader. Med lite gemensam pepp och lagom lästakt kommer förhoppningsvis det här gå som smort. September är första månaden, och första boken heter Silverdolken, eller Daggerspell i original.

Någon som vill hänga på?