Hög tid för Hugon

Har du tänkt nominera till Hugo-priset? Kom ihåg att nomineringstiden går ut sista mars, så det börjar bli hög tid nu.

Jag säger det bara för att jag faktiskt själv fick rumpan ur och petade in mina nomineringar i helgen. Det är första gången jag gör det, förra året var första gången jag röstade.

Egentligen är det patetiskt att det ska behövas ett sånt jidder som varit de senaste åren med sad puppies och rabid puppies för att jag ska ta tid och råd att engagera mig. Och hade det inte varit för att jag faktiskt reste till WorldCon 2014 i London så hade det antagligen inte hänt ändå.

Men jag gillar ju Hugon. Jag vill att det ska finnas kvar, jag gillar att det röstas fram av läsare, jag gillar att det kan bli både högt och lågt men nästan alltid massor av lästips bland de nominerade.

Har inte läst så mycket inför som jag skulle ha velat, och det känns ju lite konstigt att ta den lilla handfull av titlar jag tyckte var riktigt bra och rakt upp och ner nominera dem. Ska det inte vara mer komplicerat än så? Men, tja. Nej, det måste det ju inte. Om jag så bara läst en bok som var bra som kom ut förra året så är det ju den jag får nominera. Det är så det funkar. Att enbart använda de nominerade som lästips funkar ju inte om jag vill vara delaktig.

Litegrann svider det att jag har så dålig koll på de flesta kategorierna utöver den för Best Novel. Jag läser förtvivlat lite noveller, jag har ingen som helst koll på Best Fan Writer eller Best Editor. Dramatic Presentation Long Form respektive Short Form kan jag till nöds frammana en åsikt i, men jag tycker att det är svårt. Många av kategorierna kan jag bara drömma om att göra en informerad nominering till, så jag låter helt bli. Kanske eller kanske inte kommer jag sen att rösta i dem när det blir dags för det.

Men Best Novel, den tycker jag är viktig. Den bryr jag mig om. Och det vore väl fasen också om jag skulle låta ett gäng gläfsande idioter som knappt kan bete sig som folk kidnappa ett av de viktigaste litteraturpriserna utan att lyfta ett finger.