För hand

Jag hade länge en liten, liten valk på högra handens yttersta långfingerled. Ni vet, där man vilar pennan när man skriver. Hade ni det med? En skrivknöl. Den höll i sig ett par år efter studenten men nu är huden där så gott som helt slät.

Jag gillade den där lilla knölen. Tycker det är tråkigt att jag skriver så lite för hand att den har försvunnit. Funderar på vad som skulle krävas för att få tillbaka den.

Den tanken passar väl in med mina försök just nu att tagga ner, skala av, sakta in. Det sägs ju att den som skriver läser två gånger. Jag vet inte om det är precis så, men vi kan ju klart konstatera att det man skriver för hand fastnar på ett helt annat sätt än det man knattrar ner med ett tangentbord. Inte så att min handstil är speciellt vacker eller ens läsbar emellanåt, men det är ju inte det som är huvudsaken. Sånt jag skulle kunna skriva för hand ska ändå bara läsas av mig själv. Skriver jag på tangentbord är det för att läsas av andra.

Jag är oerhört fascinerad av författare som skriver sina första romanutkast för hand. Främst i den skaran är väl Neil Gaiman, men såklart finns det fler. Det tilltalar mig något alldeles väldigt att fylla anteckningsböcker med handskrift, för att sedan renskriva nästa utkast, liksom i dubbel bemärkelse. Den som skriver läser två gånger, och är det något man ändå måste göra när man skriver så är det att läsa och läsa om igen. Så varför inte?

Well. Jag skriver inte alls just nu, förutom bloggposter. Jag är urdålig på att unna mig skrivtid. Urdålig på att prioritera det. Urdålig på att inte tycka att det är det första som kan få stryka på foten så fort något annat händer, och då menar jag verkligen nästan vad som helst. Det enda jag skriver för hand är enstaka kalendernoteringar i min Bullet Journal, och det blir ju liksom inte alls samma sak. Fascinationen för författeriet och en gryende skrivdonfetish är inte tillräckligt för att få mig att faktiskt skriva på något meningsfullt vis.

Tveksamt väl om en önskan att få tillbaka en liten valk på höger långfinger skulle bli droppen som får bägaren att rinna över. Men iallafall, det är en droppe.