Äggmjölk

Men vad äter en lchf:are till frukost?

Jag har förstått att jag inte är ensam om att få den frågan titt som tätt. Vad äter man när inte längre bröd och juice och sockrig yoghurt står på menyn? Well, det är förstås olika från person till person, SÅ begränsad blir man ju inte nödvändigtvis bara för att man försöker utesluta kolhydrater. Vi äter självklart inte alltid exakt samma.

Mitt svar just nu är enkelt: Äggmjölk. Tror att jag kan ha nämnt det förut?

När jag först hörde talas om det lät det uräckligt, men tanken fastnade och till slut var jag så fascinerad att jag var tvungen att testa. Första försöket infriade misstanken, vedervärdigt. Bläk! Av någon anledning gav jag dock inte upp utan provade igen med lite modifieringar. Okej, bättre men fortfarande ingen höjdare. Hur kunde folk tycka att det här var så fantastiskt att dricka? Lite mer testande, lite mer research. Nu vill jag inte vara utan det.

Så vad i hela friden är det för något? I all enkelhet detta: Ägg, smör, kokhett vatten. Proportionerna kan man variera efter eget tycke. Det viktigaste för mig är att det görs på osaltat smör, vanligt salt smör var det som i början fick det att smaka päck för mig. Och glöm inte att smaksätta med något som du gillar! I början körde jag ofta kanel och kardemumma. Nu har jag fastnat för Dr Oetkers smakessenser, vanilj eller lakrits är favoriterna. Citronmeliss kanske, eller kakao? Bara att prova vad som passar en själv.

Recept! (Detta är alltså hur jag gör, andra gör säkert olika och det är heeeelt okej.)
Två ägg
50g osaltat smör (50g är lätt att mäta upp i smörpaketet)
Kokande vatten
Smak
Ta fram din stavmixer med behållare. Koka upp lite vatten. Knäck två ägg i behållaren. Tjoffa ner 50g smör tillsammans med äggen. Droppa/skvätt/smula ner din smakvariant efter behag. Fyll upp till sisådär fyra deciliter-sträcket med riktigt hett vatten. Mixa alltihopet några sekunder till det blir slätt och kanske lite fluffigt. Häll upp i en kopp du gillar, drick och njut.

Mornar när jag har lite mer tid på mig byter jag ut en del av vattnet mot kaffe (jag är inte fullt så badass kaffedrickare att jag tar bara kaffe istället för vatten, men det finns det ju andra som är) och får en helt makalös latte. Detta är ett utmärkt mjölk- eller gräddsubstitut. Jag står mig utan problem fram till lunch och längre än så om det behövs.