Natuuuurliga cykler

Hormoner, blech.

Jag tänker nu på tillsatta sådana för att förhindra fortplantning. Jag har ju aldrig varit så sugen på att yngla av mig, så började peta i mig tabletter så snart det blev nödvändigt. Det var fantastiskt! Mensen fungerade som innan, jag har alltid varit regelbunden som en frikkin klocka, och inga graviditeter. Efter ett par år tyckte jag att det blev svårt att minnas varje daglig tablett och bytte till p-stav. Också fantastiskt, ingen mens alls första halvåret och inga graviditeter. Efter det tricklade den visserligen igång igen. Och tricklade lite till. Och lite till, tills det inte handlade om något tricklande utan mens som höll i i tre veckor åt gången. Det var jag inte så förtjust i, så när den skulle tas ut efter tre år bytte jag metod igen till p-ring. Regelbunden mens, inga barn, allt var frid och fröjd.

Men hormoner alltså. Av olika anledningar slutade jag med hormoner för ett par år sedan. Inte för att jag på något vis ändrat inställning till barnalstrarfrågan, absolut inte, men det blev nödvändigt av andra skäl.

Hur kroppen funkar är ju lite av ett mysterium, den har en hel massa saker för sig som jag aldrig har en aning om, och nu blev det tydligare än nånsin. Efter ett tag kom till exempel sexlusten tillbaka. Tänk bara, man kan ha lust med sex!? Who knew? Inte jag, efter att ha gått på hormoner hela mitt vuxna liv. Känns lite surt att ha slösat hela mina de tjugo på det sättet, till exempel.

Men hur som helst. Kroppen fortsätter att förändras, och jag tycker att det är lite spännande. Jag kommer inte gå tillbaka till p-piller eller liknande, det är alldeles för häftigt att "vara naturlig", och jag har ju antagligen en bit kvar innan jag slutar vara fertil.

Enter: Natural Cycles.

Första intrycket var att det är ju hur coolt som helst, en app som ger en mer koll på vad kroppen pysslar med bakom kulisserna. Andra intrycket var att det var hiskeligt dyrt för en app. Tredje intrycket var att okej, fullt så dyrt är det faktiskt ändå inte om man tänker på det som ett preventivmedel. 

Jag har i skrivande stund använt Natural Cycles i ett par veckor, och skulle nog tro att jag är hooked för en bra stund framöver. Det hela går ut på att man mäter sin temperatur varje morgon och matar in i appen. Efter ett tag har den lärt sig så mycket om min kropp att den kan tala om när jag är fertil och inte, när jag har ägglossning, och en massa annan spännande data kopplat till min menscykel. Nörden i mig jublar. Så coolt!

Är det säkert? Säkra perioder liksom, kom igen. Kan en app verkligen förhindra graviditeter? Tja, tydligen så kan den det, bara den får tillräckligt med data. Låter man termometern ligga eller använder den fel så antagligen inte. Men korrekt använd så är det inte mindre säkert än p-piller, säger dom som vet.

Jag är ju inte där än, några veckor är för kort tid för att kunna ge säkra besked. Men spontant så gillar jag appen. Den är tydlig och lätt att använda, vilket är extra viktigt eftersom man ska hantera den tidigt på morgonen när man kanske är en smula groggy fortfarande. Det finns en hel del information för mig att ta del av redan (som sagt, nörd-julafton), och det är snyggt uppställt så man inte blir överväldigad. Vill jag bara veta om det är sex med eller utan kondom som gäller så är tydligt GRÖNT eller RÖTT det första man ser.

Det här är inget sponsrat inlägg, och lita på att jag kommer gnälla högljutt om appen sviker mig i framtiden. So far so good, och det var väl mest bara det jag ville notera idag. :)