Matknas

Heh. Verkar som att det enda som kan få mig till bloggen just nu är mat. Förra posten för en och en halv månad sen handlade visst om mat. Och det kommer den här också att göra.

Jag insåg för ett tag sen (återigen) att jag inte har någon koll. På vad eller hur mycket jag stoppar i mig. Alltså, jag höftar ju lchf, i det att jag ätit det i så många år att jag inte känner att jag måste hålla stenkoll på varendaste kolhydrat precis. Och det går rätt bra, just den biten.

Men mängden mat jag borde äta? Och det här med att äta när jag är hungrig? Sluta när jag är mätt? Pfft! Fungerar icke.

Case in point, fram till för ett tag sen hade jag trassel med att jag mådde kräkilla nästan varje dag. Hade tunnelseende. Huvudvärk. Kunde inte förstå vad det var som var fel. Det var inte migrän, även om det låter som det. Dag efter dag. Jag funderade och funderade, så gott det nu går när man håller på att spy och är så svag... Hang on. Svag? Är jag svag? Hm. Äter jag tillräckligt? Får jag i mig tillräckligt med salt? Salt!

Jag svängde ihop ett stort glas med saltvatten och svepte det. Se det gjorde susen. Huvudvärken lyfte på bara nån halvtimme. Hah!

Så nu dricker jag ett (något mindre) glas med saltvatten varje morgon. De dagar jag glömmer kommer huvudvärken som ett brev på posten. Jag är dålig på salt helt enkelt.

Men det kändes ändå inte riktigt bra. Jag var fortfarande trött och svag. Tog tag i och räknade lite mer noggrant och kom fram till att jag snittade kring eller strax under tusen kalorier per dag. Ehhh... Hoppsan? Nån dag då och då, eller under kontrollerade former om man ska göra det längre tid, men jag är rätt säker på att så som jag gjorde det var det inte så nyttigt.

Så jag gjorde vad varje vettig människa skulle gjort i det läget. Jag skaffade en app. En kaloriräknarapp. Och dagen efter petade jag enligt den i mig närapå tretusen kalorier utan att det kändes som något speciellt. Inte särskilt hungrig innan, inte speciellt mätt efteråt.

Jag har bevisligen ingen koll.

Det känns heeeelt fel att sitta och stirra på en hög med kalorier, men för min hälsas skull borde jag nog se till att äta lite mer... jämnt. Periodisk fasta blir det naturligt några dagar i veckan, men då kan jag se till att det blir mer än femhundra kalorier åtminstone. Fettkvoten är det iallafall inget fel på, och jag ser nu att jag normalt håller mig stabilt under tjugo gram kolisar om dagen oavsett om jag svullar eller ej. Skönt det, jag är tydligen inte helt inkompetent.

Men är det inte spännande? Att inte känna sin hunger, eller mättnad. Tycker (återigen) inte att jag har ett väldigt stört förhållande till mat, men alltså...