Sju myter om polyamori

Jag följer Poly.Land sedan en tid tillbaka, en riktigt trevlig blogg om polyamori. Rekommenderas! Imorse trillade en särskilt trevlig rubrik in i rss:en, 7 Common Myths About Being Polyamorous.

Jag vet inte hur vanliga de här myterna egentligen är. I min värld tycker jag att det pratas rätt mycket om just de här sakerna så fort poly kommer på tal, men det är väl inte alla som pratar om sånt till vardags kanske? Hur som helst, jag tänker att vi kan ta hål på de här myterna lite till, så jag norpar skamlöst listan.

1. När du är polyamorös letar du alltid efter nya partners.

Alltså, gu' nej. Orka. Och ha tid! För mig åtminstone handlar det om att vara öppen för att känslor kan utvecklas. Att låta varje relation vara som den är, att inte försöka tvinga in varje människa jag möter i ett förutbestämt fack. Och även om man teoretiskt kan ha känslor för jättemånga samtidigt så har åtminstone inte jag tid för fler än en handfull. :P

2. Alla som är poly är också bisexuella.

Visst, jag är det, och det är knappast ovanligt. Men det finns självklart gott om straighta och gay polysar också. 

3. Du kan bara kalla dig poly om du faktiskt har flera förhållanden på en gång.

Um. Precis som man bara kan vara gay om man är ihop med någon av samma kön? Och straight om man är ihop med någon av motsatt kön? Och när man blir singel sååå...? Blir man asexuell då, eller hur funkar det?

4. Om du bara har tillfälliga hookups är du inte polyamorös.

Jag personligen bygger gärna långa relationer, är rätt ointresserad av one night stands. Men se punkt ett, jag ser inget fel med att ha ett om tillfälle och intresse skulle uppstå. En flört kan vara lika mycket poly som ett tjugofemårigt förhållande med hus och barn och Volvo.

5. Polyamori är bara något som män lurar kvinnor till för att få ha mer sex.

Ehm. Bwahahaha! (Borde kanske inte skratta åt det, men detta är så verklighetsfrånvänt att jag bara inte vet hur annars jag ska reagera...)

6. Alla som är poly är kinky också.

Man kan vara det, men måste absolut inte. Poly och kink går väl ihop. Men man kan absolut vara hur vanilj som helst, och ändå få kalla sig polyamorös. Lovar.

7. Om du är polyamorös blir du inte svartsjuk.

Igen, bwahaha! Eh, nej. Bara nej. Vill nog påstå att de allra allra flesta känner svartsjuka då och då. Frågan är hur man hanterar det. Att skylla sin svartsjuka på någon annans beteende är i min ringa mening inte vidare produktivt. Fundera istället på vad den osäkerheten kommer ifrån och vad du kan göra för att känna dig trygg.