Vad hon pysslade med i februari

Jamen vadå, hur kan det redan ha gått en månad till? Visst att februari är en kort månad, men liksom kom igen.

Jaja, jag har fortfarande inte tröttnat på att göra månadspost, så vi gör en till.


Läsandet har gått trööögt den här månaden. Jag vet inte, kanske har jag bara inte träffat rätt på titlar jag har lust med just nu, men tre böcker blev det iallafall.

Artemis av Andy Weir

Det är ju sjukt svårt att inte jämföra med The Martian, men även om man försöker låta bli så är Artemis en hyfsad men ändå svag andra bok från Weir. Den utspelar sig i en nära framtid, mänskligheten har etablerat en stad på månen och där bor Jazz, hon är sjukt smart men good for nothing, otroligt bra på att göra dåliga livsval. Jag kan typ se vad Weir försöker göra men han kan. Verkligen. Inte. Skriva. Kvinnliga. Huvudkaraktärer. I övrigt är boken en snabbläst och kul romp, men så mycket överskuggas av att huvudpersonen är en kvinna-som-en-man-skulle-ha-skrivit-henne. En kille med tuttar. En kille som är helt fascinerad av sina egna tuttar. Ugh. Riktigt, riktigt dåligt. Blärgh.

The Seventh Bride av T. Kingfisher

Ursula Vernons knasiga pseudonym är en del av varför jag verkligen vill gilla allt hon gör. Det sägs att hon använder T Kingfisher för att skriva för vuxna, men jag vet inte jag. The Seventh Bride känns väldigt YA-ig, inte minst för att huvudpersonen Rhea är, vad, fjorton? Och även om det handlar om att mjölnardottern i klassisk fantasymiljö blir bortgift till bokens onding och tar hjälp av ondingens sex tidigare fruar för att ta sig ur knipan, det är riktigt fint skrivet om kvinnlig vänskap, så är det mer coming-of-age än en vuxen-historia. Tycker jag. Vernon, eller förlåt, Kingfisher, har en underbar humor och klurigt språk och kan teckna personporträtt som jag älskar, så jag kommer klart läsa fler böcker av henne. Rekommenderas.

A Local Habitation av Seanan McGuire

Bok två om October Daye, en serie i urban fantasy-träsket. Jag vill så gärna gilla den här serien, och var så nöjd när jag knep de första nio eller tio delarna i förra årets Hugo-paket. Changelingen Toby Daye skickas av sin liege lord för att se vad som hänt med hans systerdotter som han tappat kontakten med eftersom han inte kan göra det själv because Faerie-politik. Saker och ting är såklart mycket värre än vad någon kunnat ana. Urban fantasy som utspelar sig i och kring San Fransisco, what's not to like? Lite samma stuk som Harry Dresden, men av en kvinnlig författare och med en kvinnlig huvudperson. Nice.


Träningen har gått ungefär som i januari, sex löprundor totalt på ungefär 3 - 3,5 kilometer var, vilket egentligen är för lite men får ses som acceptabelt eftersom det har varit snorkallt ute och att springa på löpband är astråkigt. Fick förresten medhåll av min maraton-löpande massör, hon tycker att två kilometer på löpband är ungefär som sex-sju kilometer utomhus, och jag är böjd att hålla med. När det blir varmare ute ska det bli bättre.

Stickningen tricklar på. Det går trögt just nu, som med läsningen känns det som att jag bara står och stampar. Men, senaste månaden har jag blockat de första två sjalarna och har typ tio varv kvar på nummer tre. Haken med den är att de sista varven är de mest komplicerade med typ sjuhundra pärlor att placera så det kommer ta tiiid. Jaja, en maska i taget, ett varv åt gången. Jag har köpt mig en liten våg så att jag kan väga mina nystan och förhoppningsvis få lite bättre koll på saker och ting, det känns bra. Jag har också beställt en nyst-maskin, för jag orkar inte nysta en och en halv kilometer lace-garn för hand igen. Orkar inte.


I övrigt då? Lyssnat på trettioåtta podavsnitt, sjuttioen TV-avsnitt tittade på. (Hmm, börjar ana varför jag känner att jag fått så lite annat gjort.) Bland annat den danska fandom-podden Hva' Fan, som ju är på danska men jag förstår förvånansvärt mycket av vad som sägs, yay för språköra. Jag hittade också en kul liten pod från BBC, The Boring Talks, korta avsnitt där någon pratar om något obskyrt ämne som de älskar men andra förmodligen tycker är jättetråkiga. Kul! På TV-fronten blev det Altered Carbon (intressant!), nya Mythbusters (de är inga Jamie och Adam men de växer banne mig på en efter ett tag) och andra säsongen Dirk Gently's Holistic Detective Agency (inte lika skarp som första säsongen men ARGHH varför var de tvungna att lägga ner den?).

Typ så.