Hon gjorde saker i mars

Jag var ute och rände runt hela påskhelgen, åkte till Harrogate i England och gick på Eastercon, så det fanns inte tid till en månadssammanfattning precis i månadsskiftet, men nu är jag hemma igen så ja vi kör väl. Mars, baby!


Läsandet bromsade ju in redan i februari, jag tyckte att det gick trögt och jag kände mig oinspirerad. Det har börjat vända nu, men med tre lästa titlar två månader i rad så ligger mitt mål på en bok i veckan lite efter nu. Återstår att se om jag kan få lite fart på bokeriet framöver. Jag känner mig pepp på att börja läsa Hugo-nomineringarna som ju släpptes under just Eastercon. De jag inte redan läst iallafall, hah. Men i mars blev det de här:

Terms of Enlistment av Marko Kloos.

Det enda jag vet om Marko Kloos är att han drogs med i Puppygate och avsade sig en Hugo-nominering för ett par år sedan. Redan där var jag säker på att han inte skriver något som jag ville läsa, men när jag nu såg hans namn boostas av andra författare som jag gillar, och hela hans Frontline-serie råkade finnas på Kindle Unlimited som ljudböcker så tänkte jag att det vore renhårigt att ge honom en chans. Första delen Terms of Enlistment är standard military SF som utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid där enda chansen att ta sig någonstans, ut ur fattigdom och betongghetto, är att gå med i det militära. Det är lättläst, rakt upp och ner berättat, lite Gary Stu-varning men ändå sympatiskt, givet genren förstås. Gillar man inte military SF så kommer man inte gilla det här. Jag kommer nog fortsätta med efterföljande delar vid tillfälle, inte minst för att det är lagom att ha i öronen när man ute och går eller springer.

The Last Unicorn av Peter S Beagle.

Alltså jag vet inte. The Last Unicorn verkar älskas av så många, det ska vara en sån klassiker och så fantastiskt och jag bara... Näe. Visst, språket är klurigt och vackert, idén med den sista enhörningen som ger sig ut på en quest är fin, men jag vet inte jag. Kanske var det bara helt fel tidpunkt för mig att läsa den just nu, men den var bokklubbsbok så det var ju bara att tugga i sig. Jag får nog ge den en andra chans när jag råkar känna mer för det. En annan gång. Men för nu förstår jag inte alls storheten med den här boken.

The Power av Naomi Alderman.

Åh, wow. WOW. Nu snackar vi. Här börjar min läslust ta sig igen. Vad skulle hända om plötsligt all världens tonårstjejer får förmågan att kontrollera elektricitet? Att alstra, hantera och ge ifrån sig elstötar? Inga killar, bara tjejer. Vad händer med världen när det starkare könet plötsligt får finna sig i att vara det svagare, och tvärtom? Hur hanterar vi det, hur reagerar vi som samhälle och vad händer med oss alla? Blir allting mycket bättre när kvinnorna plötsligt kan ta makten om de vill? Det finns svagheter i tankeexperimentet, visst gör det det, men jag gillar ändå skarpt hur Alderman tänker sig att saker skulle utvecklas. Även detta var en bokklubbsbok, men det kom helt rätt för mig. Jag vill att alla ska läsa The Power så att jag kan prata om den. Rekommenderas!


Träningen har börjat ta fart. Jag hade ju tänkt mig att jag skulle ha gjort utomhuspremiär vid det här laget, men så har det inte blivit. Sabla vinter att hänga i. Min favoritslinga utomhus är fortfarande total isbana så jag håller mig inomhus. Men det blev hela nio löppass under månaden, de flesta i början innan jag fick så mycket att göra och sen åkte till England. Några dagar där fick jag till löppass varannan dag och det kändes ju väldigt smutt. Typiskt att livet ska komma och lägga sig i och hålla på.

Stickningen går framåt. Boo-utmaningen tog en paus under kongresshelgen, men jag har gjort klart-klart fyra sjalar, de är alltså blockade och fotade och allting. Lite kul, jag köpte på mig två härvor av en försäljare på Eastercon i helgen. Hon gav mig en komplimang för min nya sjal som jag hängt på mig, och jag kände mig trygg nog att kunna säga att det var en Boo och hon nickade igenkännande. Ingen aning vad det ska bli av garnerna jag köpte än, men nu börjar det bli fullt i min prio-låda så får nog lugna mig lite med inköpen för  ett tag och sticka upp en del av det jag har. Ska börja på nummer fem vilken dag som helst.


Femtio lyssnade podavsnitt, femtioåtta avsnitt TV, lite Marvel phase 2-filmer. Jag har lugnat mig lite med medie-konsumerandet efter februari. J tvingade mig att binge-titta på The Good Place med honom. Riktigt bra, charmig och samtidigt tankeväckande. Extra kul att den knep två Hugo-nomineringar i Dramatic Presentation Short Form. På poddfronten kan jag nämna fina Dana Falsettis Deep Dive som jag efter två avsnitt verkligen gillar. Har man minsta intresse av body positivity-rörelsen så är den en no brainer.

Jag har nog lite kongress-hjärna fortfarande, trots att jag varit hemma i ett par dagar. Det var så himla roligt, så många mysiga människor, så många intressanta diskussioner, så mycket intryck och uttryck och ojojoj. Jag behöver stänga av lite om jag ska orka med folk framöver, samtidigt som jag känner mig full av pepp efter alla upplevelser. Om drygt två månader är det dags för årets Swecon, Fantastika, på Dieselverkstan i Sickla. Yay!