Saker som blev av i maj

Jomen hej där i värmen. För en gångs skull har jag inte känslan att det "redan" är juni, snarare känns det som mitten av augusti. Den här tidiga värmeböljan, efter den långa vintern där det liksom aldrig ville bli vår, gör saker lite wonky.

Månaden som gick präglades till stor del av semester. Japp, lagom till att det blev vackert väder i Sverige drog vi till Spanien på två veckor. Jag tröstade mig tappert med att det ändå kändes varmare på grund av den högre luftfuktigheten trots att graderna på termometern var ungefär desamma här som där. Och nätterna var klart varmare i Spanien än i Sverige. Så det så. Men hur som helst, eftersom vi inte var hemma och hade några vardagsrutiner att förhålla oss till så blev det lite si och så med dem. Till exempel hade jag en socker-binge utan dess like. Jag som normalt inte äter socker alls och väldigt lite kolhydrater... Det enda positiva jag kan säga om det är väl att nu när jag varit hemma och striktat till kosten så visar vågen en skillnad på nästan fyra kilo på en vecka. Det mesta av det är ju visserligen vätska, men det känns ändå skönt att återta kontrollen.


Men, semestertider är ju läsartider. Maj månad bjöd på inte mindre än sex lästa titlar. Woop!

We Are Legion (We Are Bob) av Dennis Taylor.

Alltså. Jag vet inte. Kanske för att alla som haft något att säga om den här boken har älskat den, men den föll mig verkligen inte på läppen. Bob säljer sitt mjukvaru-företag, skriver kontrakt på att bli nedfrusen vid sin död för att kanske bli upptinad i framtiden, och blir prompt ihjälkörd. Några hundra år senare blir han mycket riktigt upptinad, eller åtminstone blir hans medvetande uppväckt till att leva som en kroppslös AI, och saker är inte direkt som han skulle ha önskat. Han mer eller mindre tvingas till att utforska rymden efter andra beboeliga planeter och... Alltså. Jag borde ha älskat den här boken jag med, men den föll platt för mig. Kanske på grund av för högt ställda förväntningar.

The Long Way To A Small Angry Planet av Becky Chambers.

Det här var en omläsning, jag mer eller mindre tvingade min bokcirkel att läsa den (jag måste verkligen sluta med det) så att dels jag skulle få en anledning att läsa om den och dels de inte skulle komma undan en i mina ögon fantastisk bok. Vanskligt förstås, men de gillade den! För mig var det lite som att komma hem igen. Slappna av, göra sig hemmastadd bland gamla vänner, återknyta kontakten på lite samma sätt som man gör när man bestämmer sig för att se om Firefly för sjuttiofjortonde gången. För det här är lite Firefly-känsla, fast med mer diversity och mindre plot. Urmysigt! Chambers kommer med den tredje boken i samma universum (alla delar är fristående) i sommar, jag räknar med att kasta mig över den.

Consider Phlebas av Iain M. Banks.

Det har länge funnits ett stort Culture-format hål i min SF-allmänbildning, och när Tor.com drog igång en reread här för ett tag sedan så bestämde jag mig för att det var dags att åtgärda. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om handlingen, huvudpersonen Horza är ett riktigt rövhål egentligen, superhäftiga galaxvida civilisationen The Culture glimrar förbi rätt hastigt och jag fick inget bra grepp om storheten som alla pratar om med Banks. Jag är dock villig att fortsätta läsa, hoppas på att senare titlar ska tilltala mig mer, även om postningarna på Tor.com redan verkar ha avstannat betänkligt.

Night's Master av Tanith Lee.

Det Tanith Lee-formade hålet i min allmänbildning är också stort. Night's Master är första delen i något som mer känns som återberättade myter från en fantasyvärld. Om jag inte blivit varnad för att efterföljande delar är myyycket längre så hade jag raskt gett mig på nästa, för det här är stiligt och snyggt berättat. Jag blev rejält squicked och fick ta en paus i början när huvudpersonen, en gud, som har varit som en far för en människa har sex med sin skyddsling, men efter det lugnade det ner sig. Bra skit, faktiskt.

Hexed av Kevin Hearne.

Andra delen i Iron Druid Chronicles, och rätt långt från Night's Master ovan. Man kan dra många paralleller till The Dresden Files om man vill. Den tvåtusenplus år gamla (men ser ut som knappa tjugoplus) druiden Atticus bor i nutid i Arizona, har en vampyr till advokat, ogillar häxor, driver en ockult bokhandel/teshop, har en hund som gillar historia och film, och omger sig med gudar från diverse olika panteon. (Panteons? Panteoner?) Lättillgängligt och lättsamt och lättläst. Hearne är inte lika säker i sitt berättande som jag tycker att Jim Butcher är, men det kanske växer längre fram.

Unraveled by the Rebel av Michelle Willingham.

Också en del två, men denna gång i en historisk romance-serie. Jag tyckte att den första delen tog upp hanteringen av trauman på ett bra sätt, och det verkar kunna vara ett genomgående tema i hela den här serien. Juliette har ett år innan handlingen börjar blivit våldtagen, och den här boken handlar inte bara om hur hon repar sig, växer till sig och får lite skinn på näsan utan även såklart hur hon får ihop det med den manliga hjälten. Första delen var riktigt bra, den här var inte lika klockren men ändå inte dum alls. En del konstigheter och forcerade grejer för att få till ett bra Happily Ever After, men ändå läsvärt. Jag kommer nog fortsätta med efterföljande delar, vill minnas att det är fyra sycken.


Det där andra då? Eeehehe... Minns att vi var på semester i två veckor? Träningen den här månaden bestod i två halvhjärtade löppass i början på månaden. Inte bra, inte bra alls. Men just nu håller jag på att vänja kroppen igen vid inga kolhydrater så att ge sig ut i motionsspåret ligger en bit bort. Ujujuj, sa jag verkligen att jag skulla springa en mil i år? Vojne vojne. Jag stickade knappt alls under semestern, mer än litegrann på flyget fram och tillbaka. Sjal-utmaningen ligger i princip still. Tretton TV-avsnitt (13! På en hel månad!) och så nån enstaka film har jag tittat på.

Ja ni märker ju, ingenting är som det ska vara egentligen, väldigt lite ordning alls. Poddlyssnandet är väl det som är mest som det brukar, fyrtioåtta avsnitt. Jag har inte glömt att jag ska blogga om vad jag har för poddar på min pull list, det kommer. Sen. En annan dag. Kanske när det inte är så varmt.