Det hände sig i juli

Det är juli, och jag smälter bort. Vilken värmebölja, va. Skogsbränder och grillförbud och en helt makalös hetta, solsken dag efter dag efter dag efter dag... När ska det vända, snart väl?

Den här månaden har jag fyllt år och haft lite semester. En bra månad, även om det inte blev så mycket gjort som jag skulle ha velat. Kroppen vill inte mer än att bara härda ut och vänta på temperaturer som det går att fungera lättare i. Jag drömmer våta drömmar nu om kyliga höstmorgnar, få vira på mig halsdukar och bli kall om kinderna. Det dröjer väl en stund till, men snart snaaaaart.


Så nä, det blev inte mycket läst i juli heller. Jag påbörjar en bok, tappar intresset eller får bara annat för mig under en vecka eller två och så... Tja. Två böcker avslutade, även om jag vet att jag läst mer än så, lite här och lite där. Läsarutmaningen släpar efter ordentligt.

Provenance av Ann Leckie

Det här var Hugo-läsning, och kanske inte en bok jag normalt skulle plockat upp om det inte vore för det. På sedvanligt Leckie-manér kan jag inte riktigt säga vad den handlar om, men den var bra. Maktkamp, familj, kulturer och... Eh. Det låter ju urtråkigt? Men hon vet vad hon gör, bara lita på det. Och har du gillat hennes tidigare böcker finns det ingen anledning att låta bli Provenance.

Fox Woman av Kij Johnson.

I ett lyckligt sammanträffande läste min bokklubb en bok av en av årets hedergäster på Fantastika ungefär samtidigt som kongressen var. Om jag förstod det rätt så är detta en återberättelse av en japansk folksaga, och det känns verkligen som en. Kanske så pass att det inverkar på hur effektiv ploten är. En räv bli förälskad i en man och ger sig den på att hon ska bli människa så att hon kan vara med honom. Vi får följa räven, mannen som hon bli kär i, och mannens hustru. Inte förstår jag då vad vare sig räven eller hustrun ser hos den här karlen, han verkar totalt menlös, men Johnson gör några fina poänger kring relationer och vad det är att vara människa, eller en räv.


Träningen står precis blickstill, det är för varmt för att röra sig mer än absolut nödvändigt. Och stickningen går långsamt framåt, det är egentligen för varmt för den med men jag har iallafall ägnat mig åt en mysteriestickning under den här månaden. Kuligt! Jag har sluttampen på mysteriesjalen kvar, och dessutom ett par till sjalar i olika grader av ofärdighet. Startitis, thy name is Hanna.

Femtiofyra avsnitt TV är respektabelt och inte så konstigt när man inte orkar vara ute, fyrtioåtta podavsnitt lyssnade på visar att jag hållit jämna steg med de poddar jag prenumererar på men inte mycket mer. Jag har sett danska The Rain (riktigt bra skit det) lite Jessica Jones och lite The Crown, något avsnitt av nya Queer Eye och så har vi till slut tagit oss an animen Bleach som vi tänkt se i det här hushållet i stort sett sedan vi blev ihop för nu över tio år sedan. Så kan det bli.

Jag fyllde ju år, som sagt. Jag fyllde fyrtio, gubevars! Jag ville inte ställa till med stor baluns, utan tog med mig fästmannen på spa-weekend på Stadshotellet i Trosa. En massa god mat, hänga med en av världens bästa personer, och bara ha det lugnt och skönt och bra. Bättre födelsedagsfirande kunde jag inte ha önskat mig.